CMMI – Capability Maturity Model Integration

Her organizasyonun kabiliyetleri vardır. Pek çoğunda olmayan ise, bu kabiliyetleri en iyi uygulamalara göre karşılaştırabilecekleri ve hangileri ile daha yüksek performans elde ettiklerini belirleyebilecekleri bir süreç.

Siz de süreçlerinizi uluslararası kabul görecek şekilde iyileştirerek prestijinizi ve karlılığınızı arttırabilir, yazılım geliştirme sürecinde oluşabilecek riskleri en düşük değerlere çekebilirsiniz.

Neden Türkiye’nin ve Dünya’nın önde gelen yazılım şirketleri CMMI belgesine ihtiyaç duyarlar? Size ne gibi bir fayda sağlar?

  1. CMMI belgesi alarak, müşterilerinize uluslararası kabul gören bu yolla güven verirsiniz.
  2. CMMI belgenizle yazılım geliştirme süreçlerinin doğru uygulanacağını garanti ederek proje sonunda bu güveni boşa çıkartmazsınız.
  3. CMMI sayesinde, yazılım geliştirme sürecinde oluşabilecek riskleri ve bunlarla ilişkili maliyetleri önceden tahmin edebilir ve olası en düşük değerlere çekebilirsiniz.
  4. Uluslararası alanda tanınıp yurtdışındaki potansiyel müşterilerinize gerekli güveni sağlarsınız.
  5. Yurtdışı kaynaklı askeri projelere teklif vermek için en az CMMI 3 düzeyinde olmalısınız.
  6. Yurtdışı bazlı özel sektör firmalarına kurumsal yazılım geliştirme yetkinliğiniz konusunda en öne çıkmanızı sağlar.

“Türkiye’nin ilk ve en etkin CMMI hizmetleri ve resmi CMMI belgelendirme hizmetlerinden faydalanmak istiyorsanız ve işinizi riske atmak istemiyorsanız doğru yerdesiniz. CMMI konusunda size nasıl yol gösterebileceğimizi, bu konudaki hizmet yelpazemizle size nasıl destek olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz? Bana doğrudan ulaşabilirsiniz. yucel [@] btgrubu.com üzerinden mesajlarınızı bekliyorum.”

Yücel Tepeköy, CMMI Hizmet Çözümleri Direktörü

CMMI NEDİR?

Bütünleşik Yetenek Olgunluk Modeli/Capability Maturity Model Integrated (BYOM/CMMI), nitelikli yazılım ve sistem tedarikçilerinin belirlenmesinde kullanılan 5 olgunluk seviyesinden oluşan bir sertifika programıdır. CMMI, kurumlara yazılım geliştirme süreci sırasında rehberlik ederek ürün kalitesini arttırma konusunda yardımcı olur.

Dünya ‘da ve Ülkemizde yaygın olarak geçerliliği olan ve aranan nitelik olarak görünlen CMMI Belgelendirmesi, ilk olarak 1991 yılında, Amerikan Savunma Bakanlığının, çalışacağı şirketlerledeki özellikleri belirlemesiyle ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde de gün geçtikçe yaygınlaşan CMMI, askeri projelerin yanında zaman zaman kamu kuruluşları tarafından da ihalelere katılabilmek için önkoşul olarak aranmaktadır. BTG, Türkiyenin ilk ve en etkin CMMI Belgelendirme, Eğitim ve Danışmanlık şirketi olarak Türkiye’nin önde gelen savunma kuruluşlarının CMMI belgelendirme faaliyetlerin çoğunluğunu resmi danışmanı Lead Appraiser (Baş Tetkikçi) Wayne Littlefield tarafından gerçekleştirmiştir.

CMMI ve kurumunuza sağlayacağı avantajlar hakkında daha fazla ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Kısa sürede size geri dönüş yapıyor olacağız.

    Neden CMMI sertifikası almalıyım, şirketim için nasıl bir avantaj sağlayacak?

    CMMI belgesi, kurumunuzun yetkinlik ve kalite seviyesini tüm dünyadaki potansiyel müşterilerinize ispatlar.

    • Ancak CMMI belgesi, sadece bir marka olarak değerli değil, CMMI size işlerinizi düzgün yönetmek için bir model sunar. Bu model sayesinde, hem maliyetlerinizi düşürüp verimliliğinizi artırabilirsiniz, hem de kurumsal yetkinliklerinizi iyileştirip daha iyi ürün ve hizmetler sunabilirsiniz.
    • CMMI modeli sayesinde, kurumsal süreçlerinizin sektördeki en iyi uygulama (best practice) beklentilerini karşılayıp karşılamadığını öğrenebilirsiniz.

    Eksiklerinizi tespit edip, sürekli iyileştirme altyapısı kurabilirsiniz.

    • CMMI modeli ile iyileştirilen süreçlerin kurumunuza uygun iş otomasyonunu geliştirebilirsiniz. Kurumunuzun standart süreç varlıkları kütüphanesini (process asset library) oluşturabilirsiniz. Bununla kurumunuzdaki tüm personelin süreç beklentilerini karşılamasını kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için tüm personelin bu süreç kütüphanesi içeriğine hakim olması gerekir. Bu amaçla eğitim ve destekleyici faaliyetler düzenleyebilirsiniz.
    • Ancak standart süreçlerle işleri yapmaya geçiş sırasında yöneticiler ve personel arasında çeşitli sürtüşmeler çıkabilir. Bu nedenle, standart kurumsal süreçlerinizi mümkün olduğunca dijitalleştirmeniz ve kolay uygulanabilir hale getirmeniz gerekir. Bu olmadan, süreç tabanlı iş yapmak, bir hayli yorucu ve maliyetli olacaktır. Ama bu dijital dönüşüm sağlanırsa, personel hiç yorulmadan ve farkında olmadan yüksek olgunluk (high maturity) seviyesine ulaşabilir. Tepe yönetim de, organizasyon stratejilerinin ve politikalarının düzenli bir şekilde uygulandığından emin olur.
    • Standart kurumsal süreç varlıklarınız, uygulama sırasında sık sık güncellenecek ve iyileşecektir. Kurumunuzun içinde bulunduğu koşullara bağlı olarak, süreç varlıklarınızı düzenli olarak güncelleyerek, yeni koşullara adaptasyon yetkinliğinizi artırabileceksiniz, geçmiş aktivitelerde yapılan hataların tekrarlanmasını önleyecek, bir yerde edinilen tecrübenin kurumsal hafızaya aktarılmasını kolaylaştıracaksınız.

    İyileştirmenin en temel koşulu olan “Yaptığını yaz, yazdığını yap” prensibi ile kurumsal süreç varlıklarının iş ortamına entegrasyonu ile sağlanacaktır.

    • Tanımlı süreçler ve süreç varlıkları ile kurumlar işleri kahramanlardan kurtarıp kuruma sahiplendirecek, personel kaybı vb. durumlarda kurum aynı performans ve başarıları tekrar etmesini güvenceye alacaklardır. Böylelikle kurumun tecrübesi ve birikimi tekil “kahraman” kişilere bağımlı kalmayacak, tüm ekibin ortak hafızasına aktarılabilecektir.
    • Yapılan işler tanımlı olduğu zaman yöneticiler neyi takip edeceklerini bilecekler, risklerin/tehditlerin oluşmadan önüne geçme fırsatı yakalayacaklar.
    • CMMI tarafından ortaya konulan en önemli özelliklerden birisi aslında yapılan tüm izleme, ölçüm ve analizlerin aslında kurumun iyileştirilmesi, stratejik hedeflerine ulaşması konularının yakından ve metodolojik olarak izleme olanağı vermesi olacaktır.
    • Özünde yöneticiler açısından bakıldığında CMMI ile kurumsal yönetişim (governance) yetkinliği arttırılır, kurumsal gelişim yakından ve sağlıklı şekilde takip edilebilir

    CMMI şirketimin değerini nasıl arttıracak?

    1. Kusur ve Tekrar Yapma Oranı Düşürülecektir
    2. Tekrarlanabilir ve Tahmin Edilebilir Kurumsal Performans Sağlanacaktır
    3. Eğitim ve Oryantasyon Maliyetleri Düşecektir
    4. Kaynak Verimliliği Artacaktır
    5. Pazara Daha Hızlı Ürün Sağlanacaktır
    6. Kaliteli Ürün ve Proje Yönetim Yaklaşımı ile Tekrar İş Alma Oranı Artacaktır
    7. Üretim Sırasında Artan Tekrar Kullanılabilirlik (Reusability) Daha Ucuz ve Daha Hızlı Üretim Sağlayacaktır
    8. Artan Ölçüm ve Analiz Kabiliyetleri ile Stratejik Hedefler ile Uyumluluğu Sağlayarak Artan Kurumsal İyileştirme Direk Olarak Kurum Değerini Artıracaktır.

    Maliyetler nasıl azalacak?

    Düşük Kusur/Tekrar Yapma Oranı

    • Süreçler içerisine yerleştirilecek doğrulama ve geçerleme süreçleri ile iş ürünlerinin gözden geçirilmesi faaliyetleri yüksek oranda Kusur/Tekrar oranını düşürecektir. Özellikle kurumsal kontrol soru listelerinin iş ürünü sahibi tarafından da ulaşılabilir olması, hataların gözden geçirme öncesi iş ürünü sahibi tarafından oluşturulmasını engelleyecektir. Bu durumda İş ürünü sahibi(işi üreten personel) kurumun neyi kontrol edeceğini biliyor olacaktır.
    • Kurumsal olarak elde edilmiş önceki hata/tecrübeler süreç varlıklarına yansıtılmış olacak, tekrar aynı hataların oluşması süreç varlıkları ile engellenmiş olacaktır.
    • Kullanılan süreç varlıkları daha önce denenmiş ve başarılı olduğu görülmüş süreç ve süreç varlıklarından oluşacaktır.
    • Kusurlar gözden geçirme çalışmaları faaliyetleri sırasında kayıt altına alınmakta, sürekli iyileştirme projeleri için girdi oluşturmakta, kök neden analizi yapılarak kurumsal süreç varlıkları iyileştirilmektedir

    Maliyet Düşürümü

    • Öncelikli maliyet düşürümü sağlıklı ve etkin proje planlama çalışmasından geçmektedir. OPAL’den indirgenen denenmiş ve etkin kurumsal planlama pratikleri sayesinde çok kısa zamanda kurumsal pratiklere uygun ve gözden geçirilmiş bir proje yönetim planı elde edilebilmektedir. Sağlıklı bir proje yönetim planı etkin maliyetin en önemli unsurlarındandır.
    • Diğer maliyet düşürümü, kurumsal olarak OPAL uyumlu oluşturulmuş çalışma ortamı sayesinde elde edilmektedir. OPAL uyumlu çalışma ortamı planlama ve kestirim aşaması dâhil projelere derhal başlanabilmesini sağlamaktadır. OPAL ile önerilen sağlıklı kurumsal kestirim pratikleri ile maliyet etkin kestirim ve planlama yapılabilmektedir.
    • Düzgün kurgulanmış OPAL uyumlu çalışma ortamı personelin ek eğitim almaksızın işe başlamasını ve üretmesini sağlamaktadır. Bu da proje için gerekli oryantasyon ve personel yönetimi ve geliştirme maliyetlerini minimize etmektedir.
    • Kurumsal olarak planlanmış, doğrulanmış ve deneyim/bilgi birikimi sahibi olunan araçlar ile üretim yapılması uyuşum ve entegrasyon maliyetleri ile birlikte geliştirme maliyetlerini de indirmektedir.
    • Kurumsal olarak belirlenmiş ölçme/analiz yöntemleri ile sağlıklı zaman-çizelgeleri oluşturulmakta, proje, bileşen veya personel bazında şirket kaynaklarının etkin takibi sağlanmakta ve üretim verimliliği arttırılmaktadır.

    Zamanında Pazara Girme

    • Kurumsal olarak tanımlanmış ve deneyimlenmiş ve iyileştirilmiş süreçler ve bunlarla uyumlu çalışma ortamı altyapısı projelerin verimli ve tasarruflu üretilmesine olanak tanımakta, aynı zamanda çok daha kısa sürelerde projelerin tamamlanmasını sağlamaktadır.
    • Tanımlı ve standart kurumsal/proje rolleri projeler için tutarlılık sağlayarak, kişilerin projeler içerisinde etkin kullanımını, böylelikle daha kısa proje tamamlama sürelerine ulaştırmaktadır

    Riskleri Düşürme

    • CMMI ve PMI tarafından oldukça olgun ve yetkin risk yönetim metodolojileri önerilmekte, çalışma ortamı entegrasyonu ile birlikte yakın ve etkin risk takibi yapılabilmektedir. Örneğin kitaplarda yazanların aksine; riskler risk tepkileri ve sorumluları ile birlikte takip edilebilmekte, riske en yakın personel aracılığı ile risk durumları güncellenebilmektedir.
    • Ayrıca proje kestirim aşamasında proje aktiviteleri için belirsizlikler de PERT vb. yöntemlerle kayıt altına alınabilmektedir

    Kalite Artırımı

    • Öngörülen kurumsal süreçler ve diğer süreç varlıklarının katkısı için temel pratiklerden birsi olarak daha planlama aşamasında kalite metrikleri belirlenmekte, böylelikle doğrulama ve geçerleme faaliyetlerinin bu metrikleri dikkate alarak tetkikleri yapması sağlanmaktadır.
    • Bununla birlikte, kurumsal olarak tanımlı süreç ve diğer süreç varlıkları kullanılarak, kusur oluşma ve kusur giderme faaliyetleri minimize edilmektedir.
    • CMMI tarafından öngörülen önemli katkılardan birisi “Gereksinim Geliştirme” ve “Paydaş Katılımı” alanlarıdır. Kurumsal olarak bu alanlarda oluşturulacak faaliyetler sonucu Apple yaklaşımına benzer şekilde müşterinin dile getirdiği ihtiyacını gerçekten süzerek, müşterinin talep ettiği ürünün teslim edilmesini ve kullanılmasını takiben ihtiyaç duyulacak gereksinimlerin ortaya çıkarılmasıdır. Müşteri tarafından başarılı kurum olarak tanınma ve tekrar iş alabilme gereklerinden birisidir.
    • “Kurumsal Sürekli İyileştirme” faaliyetleri CMMI tarafından ortaya konan ve kurum için en önemli faaliyet alanlarından birisi olmaktadır. Gerek kurumsal süreç altyapısının iyileştirilmesi, gerekse kurumun misyonuna sadık kalacak iyileştirmeler yapması gerek kurumsal gerek ise ürün kalitesini arttırmaktadır

    Üretkenlik Artırımı

    • Kurumlar için en önemli kalemlerden birisi olup, onlarca yıllardır kurumların odaklandığı alanlardan birisidir. Öngörülen üretkenlik artırımı birkaç alan tarafından sağlanmaktadır

    Müşteri Memnuniyeti Artırımı

    • Müşteri memnuniyeti kaliteli bir kurum ve kaliteli ürünler ile sağlanmaktadır. Öngörülen iyileştirme bir kaç alanda bunu sağlamaktadır.
      • Planlama Süreci
      • Gereksinim Geliştirme
      • Doğrulama ve Geçerleme Faaliyetleri
      • Risk Yönetimi
      • Alt Yüklenici Yönetimi

    Yeni ve Tekrarlayan İş Olanakları

    Kaliteli bir kurum tarafından üretilen kaliteli ürünler müşteri tarafından hızla benimsenmekte, satın alınan ürünün satış hacmini arttırmakta ve yeni müşteri sorunlarının/ihtiyaçlarının giderilmesi için tekrar aynı kurumun seçilmesini sağlamaktadır.
    Öngörülen kurumsal iyileştirmeler ile sadece müşterinin belirttiği ihtiyaçlar değil, ürünlerin müşteri tarafından kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek ihtiyaçların da öngörülerek kaliteli bir ürün geliştirilmesi ve teslim edilmesi bunun birinci koşuludur. PMI ve özellikle CMMI tarafından bu alanda çok önemli pratikler ortaya konmakta ve kurumların bu pratikleri entegre edebilmesi sağlanabilmektedir.

    CMMI SEVİYELERİ VE MODELİN DETAYLARI

    Yetenek olgunluk modelleri süreçleri 5 seviyede değerlendirirler. Bu seviyeler şunlardır:

    CMMI Seviyeleri Açıklaması Süreç Alanları (Process Areas)
    1. SEVİYE (TEMEL) Süreçler önceden tahmin edilemez, kontrolleri zayıftır ve tepkiseldirler. Anlık çözümler geliştirilir ve acil durumlarda süreçler tamamen bir kenara bırakılır.
    2. SEVİYE (YÖNETİLEBİLİR) Süreçler proje bazında tanımlanır ve yönetilir. Projenin süreçleri bir havuzda toplanılarak yönetilir. -Gereksinim Yönetimi
    -Proje Planlama
    -Proje Yönetimi ve Kontrol
    -Tedarikçi Anlaşma Yönetimi
    -Ölçümleme ve Analiz
    -Süreç ve Ürün Kalite Güvence
    -Konfigürasyon Yönetimi
    3. SEVİYE (TANIMLANMIŞ) Süreçler kurum bazında tanımlanır ve yönetilir. Kurumun süreçleri bir havuzda toplanır ve tüm projelerde bu süreçler kullanılır. -Gereksinim Geliştirme
    -Teknik Çözüm
    -Ürün Entegrasyonu
    -Doğrulama
    -Geçerleme
    -Kurumsal Süreç Odaklanması
    -Kurumsal Süreç Tanımlama + IPPD
    -Kurumsal Eğitim
    -Bütünleşik Proje Yönetimi + IPPD Risk Yönetimi
    -Karar Analiz ve Çözümleme
    4. SEVİYE (NİCEL YÖNETİLEBİLİR) Süreçler nicel olarak ölçülmekte ve kontrol edilmektedir. -Kurumsal Süreç Performansı
    -Nicel Proje Yönetimi
    5. SEVİYE (EN İYİ) Süreçler ve süreç iyileştirme odak noktasıdır. Hedef, kaliteyi sürekli olarak arttırmaktır. -Süreç İyileştirme
    -Odak Noktası Sürekli Kalite Artışı

    REFERANSLARIMIZ

    Sıra No Referans Adı Resmi CMMI Seviyesi Tarih
    1 AGMLab CMMI Seviye 3 12.04.2019
    2 ARGEDOR Bilişim Teknolojileri San. Tic. A.Ş. CMMI Seviye 3 14.07.2017
    3 Altay Yazılım Savunma Endüstriyel San. Tic. A.Ş. CMMI Seviye 3 22.02.2019
    4 ASELSAN HBT CMMI Seviye 3 28.07.2016
    5 ASELSAN MGEO CMMI Seviye 3 12.10.2017
    6 ASELSAN REHİS CMMI Seviye 3 28.06.2019
    7 ASELSAN SST CMMI Seviye 3 30.04.2019
    8 Aydın Yazılım (AYESAŞ) CMMI Seviye 3 26.04.2019
    9 Başarsoft Bilgi Sistemleri A.Ş. CMMI Seviye 3 31.01.2020
    10 BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri CMMI Seviye 3 28.02.2020
    11 Coğrafi Mühendislik Hizmetleri CMMI Seviye 3 05.11.2018
    12 HAVELSAN A.Ş. CMMI Seviye 3 29.09.2017
    13 ICTerra Bilgi ve İletişim Teknolojileri CMMI Seviye 3 12.04.2019
    14 OBSS Teknoloji A.Ş. CMMI Seviye 3 16.02.2018
    15 SİMSOFT Bilgisayar Teknolojileri Ltd. CMMI Seviye 3 09.06.2017
    16 TİGA Bilişim CMMI Seviye 3 14.12.2018
    17 TÜBİTAK BİLGEM YTE CMMI Seviye 5 03.03.2017
    18 TÜBİTAK BİLGEM BTE CMMI Seviye 3 11.07.2014
    19 TÜRK TELEKOM CMMI Seviye 3 22.11.2013
    20 VENDEKA CMMI Seviye 3 28.08.2018

    SÜREÇ UZMANLARIMIZ

    Mr. Wayne LITTLEFIELD
    Mr. Wayne LITTLEFIELDHigh Maturity Lead Appraiser
    Yücel Tepeköy
    Yücel TepeköyCMMI Hizmetleri Çözüm Direktörü
    Mert Nuhoğlu
    Mert NuhoğluSüreç Uzmanı
    Erhan Çınar
    Erhan ÇınarKıdemli Süreç Uzmanı, PgMP, PMP
    0
    COUNTRIES

    Organizations use CMMI to elevate performance in 101 countries.

    0
    NATIONAL GOVERNMENTS

    11 governments invest in CMMI to support economic development in their countries.

    0
    LANGUAGES

    CMMI models have been translated into 10 languages.

    CMMI v1.3 ile CMMI v2.0 arasındaki temel farklılıklar nelerdir?

    Bir önceki sürüme göre en önemli değişikliklerden bir tanesi, iyileştirme modelleri kapsamında yer alan CMMI Development, CMMI Services ve CMMI Acquisiton modelleri tek olarak değerlendirilerek, tek parça olarak entegrasyon sağlanmıştır. Bu doğrultuda elde edilen çalışmanın sonucu olarak hizmet ve tedarik süreçlerine ait her şey daha görülebilir hale gelmiştir.

    Ayrıca v1.3’e gelen geri bildirimlerin değerlendirildiğini ve bu doğrultuda yeni versiyonda yapılan iyileştirme ve geliştirmelerin kurumların/organizasyonların çıkarlarına daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

    CMMI v1.3 ile CMMI v2.0 arasındaki en temel farklılıklardan bir diğeri ise, v2.0’ın ilk günden itibaren tamamen performansa odaklanmasıdır. CMMI v2.0, şirketleri en başından itibaren yüksek olgunluğa hazırlar. Bu da şirketlerin Düzey 2 uygulamalarında da performans göstergeleri toplamaları gerektiği anlamına gelir. Kuruluşunuz Olgunluk Düzeyi 3’e ulaşmak istiyorsa, faaliyetlerin performansını kurumsal çerçeveyle tutarlı tekrarlanabilir bir şekilde göstermeniz gerekir.

    V1.3’de yer alan ve süreç bazlı bazı hedef ve pratikler, v2.0’a eklenmemiştir. Bunun yerine daha işlevsel ve kaliteli hizmet tanımlanmıştır.

    Yeni modelde en çok dikkat çeken ve kurumların/organizasyonların işine en çok yarayacak değişiklik ise her bir pratik alanının, metodolojiye uygun hızlı yazılım geliştirme aşamalarının daha uygulanabilir olmasını sağlamasıdır. Ayrıca, her bir süreç modeli detaylı incelendiğinde hepsinde sektörel ihtiyaca yönelik gerekli değişikliklerin olduğunu görebiliriz. Bu değişiklikler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    CMMI hakkında bilgi ve deneyim edinmek, süreçlerinizi CMMI’a uygun olarak iyileştirmek, 3. ya da 5. CMMI derecesine ulaşmak istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

    %50 den fazla

    CMMI Institute’ın yıllardır resmi iş ortağı olan BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu) olarak Türkiye’nin en prestijli kurum ve firmalarını portföyünde bulundurmaktadır. Türkiye’deki CMMI Insitute onaylı resmi belgelendirme çalışmalarının çoğunluğu (%50’den fazla) BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu) tarafından yapılmıştır.

    Dünyanın önde gelen savunma kuruluş ve şirketlerinde YAZILIM (SW), SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ (SE), INTEGRATED PRODUCT ve PROCESS DEVELOPMENT (IPPD) alanlarını kapsamak üzere CMMI tabanlı eğitim, danışmanlık ve değerlendirme hizmetleri sağladık.